Pirates de Catalunya clona el web del Referèndum tancada per la Guàrdia Civil

La Generalitat de Catalunya va publicar el web institucional referendum.cat per donar tota la informació referent al proper referèndum d’autodeterminació de Catalunya que s’ha de celebrar el pròxim 1 d’octubre. Aquest web, a instàncies de l’Estat Espanyol, ha estat clausurada ahir dimecres 13 de setembre per la Guàrdia Civil, tot i que hores després es reprenia el seu funcionament des d’altres països.
Conscients del greu atac a la democràcia, a la llibertat, i a la neutralitat a la xarxa que suposa el tancament d’una plana web institucional per part d’un govern presumptament democràtic, Pirates de Catalunya ha clonat el web de la Generalitat i fer-lo accessible a través d’IPFS (InterPlanetary File System), un sistema que permet publicar una pàgina web de forma descentralitzada utilitzant protocols P2P (peer to peer, compartició entre iguals) per assegurar que estigués disponible sense dependre d’un únic servidor i impossible de censurar, ja que és accessible des de milers de punts d’accés públics i no és possible determinar on està allotjat actualment, ni pels mateixos responsables del partit.
El web és accessible a http://referendum.pirates.cat, que redirigeix a un dels punts d’entrada de la xarxa IPFS. Encara que les forces de seguretat intervinguin el domini pirates.cat o els proveïdors bloquegin l’accés al punt d’entrada accessible a l’adreça esmentada, la xarxa IPFS continuarà emmagatzemant i servint permanentment el web, a més de ser accessible automàticament per la resta de punts d’accés públics, així com els que puguin crear persones individuals per iniciativa pròpia. Aquesta web no ve a substituir la web oficial de la Generalitat, sinó que està pensada com a còpia de seguretat davant de possibles accions posteriors per tancar la web oficial.
Pirates de Catalunya pren aquesta decisió d’acord amb el seu compromís amb la llibertat d’expressió i la neutralitat de la xarxa, a més de defensar el referèndum de l’1 d’octubre. Considerem el referèndum l’eina bàsica de participació ciutadana i un dels pilars de qualsevol democràcia moderna. La celebració d’aquest, o qualsevol altre referèndum, no es pot veure coartada per lleis obsoletes o intents autoritaris de conservar l’statu quo vigent. Pirates de Catalunya seguirà fent campanya per a la participació, a través de la campanya “Decidim-ho junts”, desobeint les ordres que hi hagi en contra.

7 respostes a “Pirates de Catalunya clona el web del Referèndum tancada per la Guàrdia Civil”

 1. Raúl on

  Bona tarda,

  En primer lloc, felicitar-vos per la iniciativa en pro de la llibertat d'expressió.

  En segon lloc, només tinc un dubte més tècnic: el fet de ser accessible per IPFS contempla, també, el tema de l'emmagatzematge de les dades a la base de dades o és un clon "de lectura", per dir-ho així?

  Gràcies i salutacions,

  Raúl.

  Respon
  • Capità Pirata on

   Gràcies. Respecta al teu dubte, IPFS només pot emmagatzemar fitxers i webs estàtiques. No s'hi pot allotjar un WordPress però sí la seva còpia estàtica.

   Respon
  • Victor Bjelkholm on

   Puede crear aplicaciones con datos dinámicos utilizando mejores estructuras de datos como CRDTs y asociarlas con pubsub (que existe en IPFS). Sin embargo, no hay tal apoyo a sólo plug-and-play IPFS con WordPress para obtener un sitio web descentralizado todavía.

   En este momento, debería ser posible (si tiene un sitio web de WordPress) hacer una copia estática de él, a continuación, agregue a IPFS.

   Respon

Deixa'ns un comentari

 • (no el publicarem)