La Unió Europea necessita un canvi radical: neix la Confederació Pirata

Els partits pirata creen la Confederació Pirata per presentar-se conjuntament a les Eleccions Europees

Formarà part de la primera candidatura paneuropea amb un programa comú, centrat en la defensa dels drets fonamentals, la lluita contra la corrupció i la participació ciutadana.


Partits pirata de tot l’estat han creat la Confederació Pirata, per presentar una candidatura conjunta a les eleccions al Parlament Europeu, al costat de la resta de partits pirata de tota la Unió. La candidatura European Pirates, de la qual formarà part la confederació, acudirà a les eleccions amb un programa comú en tots els països. Aquest programa s’està redactant s’està redactant en col·laboració amb ciutadans de tot el continent, principalment gràcies a l’ús de noves tecnologies i Internet.

La confederació està formada per nodes en tot el territori, funciona de forma plenament horitzontal i són plenament autònoms en tot allò que no atempti contra els Drets Humans, la transparència o la participació ciutadana, base del Ideari Pirata. “Exigim democràcia directa i transparència en tots els nivells de la Unió Europea, des del Parlament Europeu fins als ajuntaments“, explica Isabel Fernández, portaveu de Piratas de Galicia.

El moviment pirata va néixer en 2006 a Suècia per lluitar pels drets fonamentals, la participació ciutadana i la transparència. En l’actualitat està present en 68 països articulant-se a Europa com European Pirates, format per prop de 100.000 persones de 34 països, i amb representació al Parlament Europeu, càmeres estatals, regionals i ajuntaments, sent especialment visible a Alemanya, Suècia, República Txeca i Islàndia.

La Confederació és “la unió d’assemblees horitzontals, amb democràcia de base i sense jerarquies que imposin o coartin la llibertat dels seus membres, transparents i que enarboren la bandera dels Drets Humans” explica Ángel Vázquez, de Pirates d’Extremadura, afirmant que “som ciutadans organitzats contra la partitocracia, la corrupció i les retallades en drets socials“.

1453213_588221491225297_706155921_n

Germanada amb partits pirata de tot el món, la Confederació Pirata participa activament en la redacció del primer programa europeu comú, que serà la base de la candidatura unitària per a les properes eleccions europees, encara en procés de creació. “Tota persona està convidada a aportar idees i donar a conèixer les seves iniciatives al moviment internacional pirata. Ens regim pel principi de ‘una persona, un vot’“, afirma Francisco Javier Martín, portaveu de Piratas de Madrid.

El moviment pirata creix i s’aferma ràpidament en tot el territori arribant, per exemple, a superar els 1.000 afiliats a Catalunya. Segons afirmen des de Pirates de Catalunya, “estem teixint xarxes per canviar el sistema cap a un més humà, transparent i totalment participatiu, on el poder resideixi realment en la ciutadania. Volem fer de la Unió Europea l’Europa de les persones, no la dels mercats“.

Treballant per la llibertat

En els últims anys, els membres de la Confederació Pirata han denunciat les barreres electorals amb Yo Avalo, plataforma que es va compartir amb tots els partits respectuosos amb l’ideari pirata, i gràcies a la qual es van poder canalitzar els avals de desenes de milers de persones, permetent participar en les Eleccions Generals de 2012 a altres 32 partits, entre ells EQUO i Escons en Blanc.

A més, han evitat el bloqueig de Wikileaks, han proporcionat mètodes segurs de comunicació per als activistes de la Primavera Àrab, denunciat les reformes del Codi Penal de Gallardón, el cànon digital o la llei Sinde-Wert, així com els casos d’espionatge de la NSA publicats per Edward Snowden i Wikileaks amb AntiPRISM i aportat solució a les dificultats per comprar llibres escolars per part de moltes famílies amb la iniciativa Parents2Parents.

També desenvolupen eines de participació ciutadana, usades per altres col·lectius i partits, com Liquid Feedback, usada pel moviment italià Movimento 5 Stelle. Aquesta filosofia és la que inspira el funcionament de la Confederació Pirata i és oferta a tota ONG, sindicat o partit que respecti els drets fonamentals i la participació ciutadana.

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)