La Catalunya que volem

En aquesta nova celebració de la Diada, els pirates volem fer una reflexió i plantejar algunes idees que considerem ineludibles. Vivim temps d’incertesa, en els que els ciutadans encara no podem decidir sobre els aspectes bàsics que més ens afecten, mentre alguns polítics juguen a fet i amagar amb el nostre futur.

Assumptes com les retallades en sanitat i educació, el dret a decidir i la independència, projectes d’ampli impacte com el Barcelona World, o la recentment recuperada candidatura pels Jocs Olímpics d’Hivern de 2022, que s’inicià el 2010, en els quals els catalans hem quedat fora de tot procés de decisió, sense més possibilitat que la indignació o el silenci.

Creiem, tenint present que som al segle XXI i no al XVIII, que cal aprofundir molt més en la participació ciutadana i en els mecanismes de control ciutadà sobre les institucions públiques. No podem ignorar que s’han fet passes, com la Llei de Consultes i la voluntat de fer un referèndum sobre la independència, però les considerem insuficients.

Els pirates defensem que se celebrin referèndums vinculants i es pugui fer propostes de llei ciutadanes. Sempre hem cregut que el poder ha de tornar a la ciutadania, que no s’hauria d’haver perdut mai sota la capa de la democràcia representativa. Per això, exigim a la Generalitat de Catalunya que no es limiti a un únic referèndum, el de la independència, sinó que enceti una sèrie de consultes que ens permeti decidir la Catalunya que volem en altres aspectes que van més enllà del model d’estat.

Considerem indispensable que es defineixi el més aviat possible la forma i el contingut de la consulta, que s’especifiqui si serà o no vinculant, que es realitzi de forma clara, transparent i amb tota la informació objectiva possible, que contempli totes les possibilitats i cap on ens encaminem. No s’hi val a jugar en el com es preguntarà, no n’hi ha prou amb preguntar si volem ser independents, cal anar més enllà. Hem d’aprofitar aquesta oportunitat d’or per millorar la nostra qualitat democràtica, a banda del resultat de la consulta.

Qualsevol votació ha de ser una proposta completa, explícita en què inclou i què exclou, sempre acompanyada d’informació diàfana i que no indueixi a confusió. Això vol dir que no n’hi ha prou amb preguntar la relació entre Catalunya i Espanya, sinó que també s’ha d’incloure com continuem a partir d’aquí. Hem de tenir ben clar què volem fer l’endemà de la consulta, tant si guanya una opció com si guanya l’altra, i quin grau d’influència en la decisió hi tindrà la ciutadania.

A banda de la pròpia consulta, ens amoïna que el debat al voltant de la mateixa es centri principalment en la pregunta, deixant al marge com ha de ser la Catalunya de l’endemà, aspecte que les institucions públiques no tenen previst consultar-nos. Vistos els efectes (i defectes) causats a l’estat del benestar en mans dels nostres representants electes, ja és hora de canviar com es prenen les decisions transcendents i evitar que les nostres vides estiguin en mans d’uns pocs. Volem decidir!

Bona Diada a tothom,
Pirates de Catalunya
https://pirates.cat

3 respostes a “La Catalunya que volem”

  1. Imma on

    D’acord amb la reflexió, però s’ha de fer pas a pas i sense confondre els votants. Les preguntes han de ser clares, simples i fàcils de respondre.

    Abans de posar-nos a reivindicar drets, hem de tenir clar a qui exigim havent eliminat part dels que volien decidir per nosaltres sense tenir en compte els nostres interessos.

    Ara, la prioritat és la independència d’Espanya i després hauriem de triar a aquells que ens manaran en el futur. Quan els haguem escollit serà l’hora de demanar totes les altres coses que ens corresponen.

    Respon
  2. @CatalunyaDIUSI on

    Comparteixo la majoria de punts del vostre plantejament. Cal una reforma a fons del sistema polític actual, que ja s’ha vist a on ens porta. La consulta per la independència de Catalunya és un primer pas, prou important, per desfer-nos d’un estat corrupte que ja s’ha vist que no està disposat a dialogar. Però és cert que cal fer autocrítica, a Catalunya TAMBÉ hi ha molta corrupció, i la Catalunya independent que MOLTS volem hauria de tenir en compte aquestes reflexions que poseu sobre la taula. Endavant i sort.

    Respon
  3. Sergio on

    Bastant d’acord amb l’article.Tot i estar a favor de mantenir la relació actual amb Espanya,estic molt a favor de que s’inicii el procés per renovar,sota el meu parer,tota la democràcies espanyola.El que em sembla és que a Catalunya ens volen obviar aquest debat i decidir per nosaltres amb l’excusa de “sent independents tot anirà millor”.Si governen els mateixos estarem igual de fotuts.

    Respon

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)